zondag 23 april 2017

Meditatie



Lieve ongelooflijke mooie mensen,

Wat is meditatie?

Eigenlijk zijn er, in mijn beleving, zoveel manieren om te mediteren, als er mensen zijn op aarde.

Het is vaak zo, dat het woord ‘meditatie’ vaak het plaatje opgeplakt krijgt, van een vrouw of man, in lotushouding, in kleermakerszit ook wel genoemd, met de ogen dicht en een heel devote, boven natuurlijke uitstraling.

En er zijn inderdaad mensen die zich op deze manier bezig houden met meditatie, omdat zij het gevoel hebben dat het bij ze past en ze zich er goed bij voelen.

Maar mediteren heeft zo ontzettend meer vormen, waarvan ik er een aantal vanuit mijn beleving zal toelichten.

In de eerste plaats is het een misvatting, dat jij je denken hebt stil te zetten. Nou, je denken komt en blijft komen, vooral, als jij gaat proberen het te laten stoppen.

Iedereen kent vast wel het dagdromen, als kind, of misschien ook wel als volwassene. Dan ben je heerlijk in jezelf gekeerd en hebt mooie beelden of je laat je lekker in je gevoel van welbehagen zakken.

Hoe jij dit ook beleeft hebt of nog beleeft, één ding is zeker, je hoort of ziet je omgeving niet meer, want je hebt je, als het ware, in je eigen wereldje verstopt.

Mijn moeder zei altijd tegen mij, houd toch eens op met dat dagdromen! Maar ik heb altijd gevoelt dat het meer was, geen vlucht, maar een thuis, waar ik me fijn voelde.

Als jij bijvoorbeeld heel graag de was strijkt, dan zul je dat met zoveel overgave en plezier doen, dat je in je eigen ‘strijkwereldje’ zit.

Je voelt je heerlijk en geeft je over aan waar jij mee bezig bent, het strijken dus. Ook dit is een vorm van mediteren.
Je overgeven, in het hier en nu, aan dat, waar je mee bezig bent. Het denken is dan niet meer aan de orde. Niet dat je gedachten er niet zijn, maar jij hebt je ervan afgekeerd, onbewust, omdat jij je over geeft aan dat wat jou het meeste plezier geeft.

Misschien ben jij iemand, die heel veel van klassieke muziek, of welke andere rustgevende muziek dan ook, houd. Als jij dan gaat zitten en je gaat luisteren, sluiten je ogen zich als vanzelf en laat je de muziek door je lichaam en alles dat je bent trekken. Je gaat er helemaal in op.

Ook dan denk je niet, want de muziek geeft je zo’n heerlijk gevoel dat je er helemaal in opgaat.

Of je hebt als hobby schilderen, waar je een enorm plezier in hebt en je geeft je er volledig aan over, ook dan hoor en zie je niets, want je gaat er helemaal in op. Je bent aan het creëren.

En zo zijn er nog veel meer vormen te bedenken waarin jij je helemaal kunt laten gaan, waar je helemaal in duikt. Je vergeet alles om je heen!

Je hoeft niet in de lotushouding te zitten, je kan ook op een stoel gaan zitten, of liggen in je bed, koptelefoon op en je luistert naar een geleide meditatie.

Door te luisteren, ga jij je een voorstelling maken van wat je hoort en je ziet het voor je en word zo geleid naar ontspanning en een vorm van niet denken.

Je leest een voor jou, goed boek en gaat er helemaal in op, en dan heb ik het over een boek met een spiritueel getint verhaal, want een thriller werkt niet echt. Dan hoor en zie je ook niet wat er in je omgeving gebeurt.

Belangrijk is, dat er nooit een dwang achter zit en dat jij, voor jezelf, de manier mag vinden die het best bij jou past en die voor jou goed voelt.

Veel mensen kunnen zich ook heel goed vinden in een gebed, want ook dat hangt af van je gedachten en je houd je bezig met jou binnen wereld.

Meditatie is dus overgave aan het moment, ben je gestrest en schieten er toch gedachten door je hoofd, ga dan terug naar dat waar je mee bezig was, wees niet boos op jezelf, maar besef, dat het denken niet de baas is, als jij ervoor kiest, het niet de baas te laten zijn.

Overgave maakt het leven tot een gave, lieve mensen.

Doen waar je van houd, daar word je beter van en daar voel jij je blij bij en relaxt. Want jij bent Liefde en niets anders.

In Volledige Liefde      Martha